Σας συστήνουμε, σε όσους δεν τα έχουν ακόμα γνωρίσει, τα δύο εμβληματικά κρασιά του οινοποιείου RIRA: το Gewürztraminer και το Pinot Noir.
Εν όψει άνοιξης και
καλοκαιριού 2019, σαρακοστιανής περιόδου και επικείμενων εορτών – εγγύτερων (25η
Μαρτίου) και απώτερων (Πάσχα), σας προτείνουμε μια διπλή γνωριμία.
Συστήνουμε, σε όσους δεν τα έχουν ακόμα γνωρίσει, δύο
εμβληματικά κρασιά του οινοποιείου RIRA,
- το CORYPHÉE, Gewürztraminer
- και το Pinot Noir Rosé
Και εξηγούμε :
Coryphée
Ένα μονοποικιλιακό Gewürztraminer από αμπελοτεμάχιο
βορεινής έκθεσης, φυτεμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων πάνω στις πλαγιές της
Αιγιαλείας. Εκεί, εμείς βλέπουμε τη
δυναμική της μεσογειακής έκφρασης μιας ποικιλίας κεντροευρωπαϊκής καταγωγής
-κάτι που λίγοι γνωρίζουν.
Τρυγητός δύο όψεων και σε δύο ή περισσότερα στάδια
1η όψη: σταφύλια που διατηρούν τραγανή οξύτητα με
απαλό ρόδινο χρώμα.
2η όψη: σταφύλια
που, χωρίς να έχουν ροδίσει, γέρνουν προς την υπερωρίμανση με συμπυκνωμένα
αρώματα και πλούσια γευστική αίσθηση.
Το αποτέλεσμα: ένα
ξεχωριστό λευκό κρασί με έντονα ανθικά και ορυκτώδη αρώματα, μεταλλικότητα και
λιπαρότητα στο στόμα δίπλα σε μια νευρώδη οξύτητα.
Αν το coryphée της εσοδείας 2017
χαρακτηρίστηκε ένα από τα κορυφαία ελληνικά Gewürztraminer,
το 2018 τολμήσαμε το κάτι παραπάνω.
Με την οξύτητα να στοχεύει ψηλότερα από κάθε άλλη φορά,
δικαιολογούμε την άποψη ότι το gewürztraminer είναι το αχώριστο
ταίρι για τα οστρακοειδή, σβήνουμε τη λιπαρότητα των τηγανητών θαλασσινών και
των λιπαρών ψαριών πετυχαίνοντας την απόλυτη ζεύξη, ανεβάζουμε τα παραδοσιακά
ελληνικά πιάτα με εντόσθια σε άλλη διάσταση.
Pinot Noir Rosé
Το πολυαγαπημένο Pinot Noir ανά
τον κόσμο στην μοναδική ανά το πανελλήνιο ροζέ εμφιάλωσή του. Η μοναδική
αμπελουργική ζώνη των πλαγιών της Αιγιαλείας ντύνει το Pinot Noir (μια ποικιλία που μας
έρχεται από την καρδιά της Γαλλίας) με ωριμότητα και πλούτο.
Αν και η ποικιλία χαρακτηρίζεται από μέτρια ένταση χρώματος
και ήπιο ταννικό φορτίο -δεν είναι η
περίπτωση της Αιγιαλείας αυτή- παρόλα αυτά μπορούμε να τη βοηθήσουμε να συμπυκνωθεί
κλέβοντας από το αμπελοτεμάχιο λίγο
νωρίτερα τα σταφύλια που εμείς επιλέγουμε για την παραγωγή ενός ιδιαίτερου
ροζέ.
Με τις χαρακτηριστικές για την ποικιλία σομόν αποχρώσεις και
αριστοκρατική εμφάνιση, το κρασί εκτός από τον ανθικό του χαρακτήρα θα σας
μυρίσει λαχταριστή κρούστα φρεσκοψημένου ψωμιού. Ένα στρογγυλό και πλούσιο
στόμα θα ολοκληρώσει την αισθητική παλέτα.
Ένα αριστοκρατικό ροζέ –όχι εύκολο- που δεν θα προδώσει
κανένα πιάτο. Θα ταιριάξει το ίδιο όμορφα με πλούσιες θαλασσινές μακαρονάδες
και ροδόχρωα ψάρια όσο και με λευκά και λιπαρά κρέατα.
Και για όσους δεν
διστάζουν να βάλουν ένα ξεχωριστό κρασί στο καθημερινό τους τραπέζι, δοκιμάστε το
μαζί με τα κοκκινιστά όσπρια, τα γεμιστά και τη χορτόπιτα.