Η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη είναι η ημέρα που το Beaujolais Nouveau δίνεται
στην κυκλοφορία. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Beaujolais Nouveau είναι
ένα ανάλαφρο κόκκινο κρασί που παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Gamay και έχει τόπο προέλευσης την
περιοχή Beaujolais της Βουργουνδίας.
Διατίθεται πάντα στην κατανάλωση την 3η Πέμπτη
του Νοέμβρη και το γεγονός αυτό παίρνει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς σηματοδοτεί
την έναρξη κατανάλωσης κρασιού της τρέχουσας εσοδείας.
Ο χαρακτηρισμός nouveau για
ένα κρασί σημαίνει ότι το κρασί αυτό είναι γρήγορης κατανάλωσης, δηλαδή
προορισμένο να καταναλωθεί μέσα στο εξάμηνο που ακολουθεί την παραγωγή του,
επειδή ο αρωματικός του χαρακτήρας είναι εύθραυστος και αλλοιώνεται σύντομα στο
χρόνο. Η ευαισθησία αυτή οφείλεται στη μέθοδο οινοποίησης που εφαρμόζεται,
διαδικασία η οποία εξασφαλίζει μεν τη δυνατότητα άμεσης διάθεσης από την
παραγωγή στην αγορά ενός πολύ αρωματικού, μαλακού και εύκολου κρασιού, χωρίς
όμως την ευχέρεια παλαίωσης και εξέλιξης προς το καλύτερο μέσα στο χρόνο.
Η μέθοδος οινοποίησης συνίσταται στην τοποθέτηση μέσα στη
δεξαμενή ολόκληρων, άθικτων, άσπαστων τσαμπιών σταφυλιών τα οποία αφήνονται σε
περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα (το οποίο παράγεται από το κατώτερο στρώμα
της δεξαμενής όπου τα σταφύλια εξαιτίας του βάρους αυτών που βρίσκονται από
πάνω τους συνθλίβονται και εξάγουν το χυμό τους ο οποίος αρχίζει να ζυμώνει).
Στις αναερόβιες αυτές συνθήκες ξεκινούν εντός των άσπαστων ραγών μεταβολικές
διεργασίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του nouveau αρωματικού
χαρακτήρα. Μετά την παρέλευση ορισμένου χρόνου, η οινοποίηση ολοκληρώνεται με
τον κλασσικό τρόπο, δηλ. τα σταφύλια πατιούνται για να διαχωριστούν από τον
χυμό και ακολουθεί μια κλασσική αλκοολική ζύμωση. Η μέθοδος είναι παγκοσμίως
γνωστή με τον όρο maceration carbonique που σημαίνει «ανθρακική
εκχύλιση».
Το 2017 πειραματιστήκαμε για πρώτη φορά πάνω στο Αγιωργίτικο
παραλλάσσοντας διάφορες λεπτομέρειες αυτής της μεθόδου με στόχο να λάβουμε ένα
προϊόν το οποίο, αφενός, να αναδεικνύει τον παιχνιδιάρικο και νευρώδη χαρακτήρα
ενός νεαρού οίνου, αφετέρου να έχει διάρκεια ποιοτικής ζωής περισσότερο από
μερικούς μήνες, διάρκεια ζωής που θα ξεπεράσει το χρόνο και ακόμα περισσότερο,
ένα κρασί που θα μας ξαφνιάσει με τη ζωντάνια του, που θα πίνεται το ίδιο
εύκολα χειμώνα καλοκαίρι, ιδανικό για κρασί του bar και το ίδιο ιδανικό στο τραπέζι.
Το αποτέλεσμα, το δικό μας Teddy Boy.
Φανταχτερό, ζωηρό, παιχνιδιάρικο, καλότροπο, ελκυστικό, τρυφερό έως
χαδιάρικο στο στόμα.
Συνοδεύει BBQ, μακαρονάδες, κοκκινιστά μενού κατσαρόλας που συνδυάζουν
λαχανικά με κρέας, και ανοίγει ενθουσιώδη διάλογο με τις πίτσες.
Παίρνει άνετα τη θέση της μπύρας δίπλα σε ποικιλίες και σουβλάκια. Και
το tip της ημέρας
το δοκιμάζουμε σήμερα με κοκκινιστό χταπόδι με μακαρονάκι και τρελαινόμαστε!
Όχι επειδή θα έχουμε πετύχει το απόλυτο ταίριασμα αλλά επειδή θα έχουμε κάνει
το απόλυτο παιχνίδι!